Tietoa mate tee yerba mate
Mate on kofeiinijuoma, jolla on omintakeinen ja piristävän intensiivinen aromi ja maku – se on selkeän karvas ja yrttimäinen, ja se muistuttaa etäisesti vihreää teetä. Mate on syntysijoillaan Etelä-Amerikassa erittäin suosittu piriste ja sosiaalinen instituutio. Muualla maailmassa se on toistaiseksi pysytellyt pienen piirin huvina, tosin Levantissa (Libanon, Syyria) matesta on tullut varsin yleinen juoma.
Maten nimi
Espanjan kielellä juoman nimi on ”mate” [mate] ja kasvin nimi on ”yerba mate” [jerba mate], ja ne sopivatkin suomen kieleen varsin hyvin sellaisenaan.
Englannin kielessä mate kirjoitetaan heittomerkillä, jotta sen lausumistapa vastaisi paremmin alkuperäistä ja jottei se sekoittuisi kumppania tarkoittavaan homonyymiin: Suomessa englantilaisen kirjoitusasun ”é” välillä ymmärretään painotetuksi tai pitkäksi vokaaliksi, vaikka espanjan kielessä ”maté” on suomeksi käännettynä ”minä tapoin”.
Mate tulee ketšuan kielen sanasta mati, joka tarkoittaa juoma-astiaa. Mateksi kutsutaankin sekä juomaa että matekuppia. Etelä-Amerikan guarani-kansa, jonka sanotaan ensimmäisenä viljelleen yerba matea, kutsuu kasvia nimellä ka’a.
Maten tuotanto
Mate (Ilex paraguariensis) on orjanlaakerien sukuun kuuluva puu, jonka kofeiinipitoisista lehdistä, yerba matesta, valmistetaan mate-juomaa. Matea kasvatetaan pääosin Argentiinan, Uruguayn, Paraguayn ja Brasilian subtrooppisilla vyöhykkeillä. Mate-puu voi kasvaa luonnossa jopa 15 metriä korkeaksi, mutta käytännön syistä puut pidetään viljelmillä noin kolmen metrin korkuisina. Lehtiä korjataan maaliskuusta syyskuuhun.
Kerätyt lehdet viedään kuivaamoihin, joissa ne pestään, perataan ja kuivataan. Ennen kuivausta tapahtuu puolen minuutin alkupoltto, jossa lehdet paahdetaan tulella hapettumisprosessin pysäyttämiseksi. Kuivat lehdet hienonnetaan rouheeksi ja säilötään keskimäärin yhdeksän kuukautta, jotta yerba mate saisi lopullisen makunsa.
Maten hauduttaminen ja juominen
Eteläamerikkalainen tapa nauttia matea on laittaa lehdet suoraan kuppiin, kaataa vesi päälle ja juoda mate suodatinpillin kautta. Tässä ohjeet yksinkertaistettuun mutta toimivaan versioon:
1. Täytä juoma-astiasi puoliksi yerba maten lehdillä.
2. Lisää sokeria tai hunajaa, jos mielesi tekee makeaa matea.
3. Kaada astiaan 70–80-asteista vettä. Kuumempi vesi tekee matesta kitkerämpää ja pidentää jäähtymisaikaa.
4. Juo suodatinpillillä, kun mate on kyllin jäähtynyt.
5. Juoman ehdyttyä täytä aina uudestaan kuumalla vedellä, kunnes yerba mate on menettänyt puhtinsa. Lehdistä saa yleensä vähintään viisi haudutuskertaa.
Maten voi hauduttaa normaalin teen tapaan, jolloin se on maultaan ja vaikutuksiltaan miedompi, koska lehtiä on vähemmän eivätkä ne liiku vedessä yhtä vapaasti. Tässä olomuodossa mate soveltuu hyvin kuumahaudutetuksi jääteeksi.
Mate-välineet
Jos matea haluaa juoda perinteiseen tyyliin, silloin on hyvä omistaa vähintäänkin suodatinpilli eli bombilla [bom'bi:a]. Tällä erityisellä pillillä estetään lehtipurujen päätyminen suuhun, sillä sen toisessa päässä on pieniä reikiä, joiden on tarkoitus päästää vain vesi läpi. Jos perinteistä juomatapaa haluaa ehdottomasti kokeilla ennen oikean bombillan hankintapäätöstä, voi tavallisesta muovipillistä improvisoida koekappaleen niittaamalla pilli umpeen ja pistelemällä siihen reikiä.
Innokkailla matenjuojilla on suodatinpillin lisäksi myös ikoninen kalebassi, pullokurpitsasta koverrettu juomakuppi, jota myöskin kutsutaan mateksi. Se ei ole pakollinen väline, mutta se voi antaa maten juomiseen oman seremoniallisen arvonsa ja makuvivahteensa, vähän kuin yixing-saviset astiat teenjuontiin.
Kalebassi on kirjaimellisesti kurpitsa, joten sitä ei voi käsitellä kuten tavallista astiaa. Uusi kalebassi on hyvä vihkiä käyttöön kaatamalla siihen kuumaa vettä (valinnaisesti myös yerba matea) ja kaapimalla sisäpinnan irtonaista nöyhtää lusikalla pois – älä kuitenkaan yritä nyppiä keskellä olevaa kantaa pois. Käytön jälkeen kalebassi huuhdellaan vedellä ilman pesuaineita ja jätetään kuivumaan suu alaspäin. Ajan mittaan mate värjää kalebassin sisäpinnan vihreäksi tai mustaksi, mikä kuuluu asiaan. Vältä lehtien jättämistä pitkäksi aikaa kalebassiin juomisen jälkeen, jottei hometta pääsisi syntymään. Muista, että kalebassi ei välttämättä kestä kiehuvan lämpöistä vettä!
Jotta maten juominen olisi mahdollisimman vaivatonta ja keskeytymätöntä, pidä oikeanlämpöisellä vedellä täytetty termoskannu lähettyvillä!
Maten kofeiini ja terveellisyys
Kuivassa yerba matessa kofeiinin osuus painosta – noin 1 % – on huomattavasti pienempi kuin teessä tai kahvissa. Teen tapaan haudutettuna mate onkin varsin mieto juoma, mutta perinteisesti juotuna, kuppi puoliksi lehtirouheella täytettynä, siinä on jo kahvin verran potkua. Maten kofeiini ei kuitenkaan vaikuta samalla tavalla äkillisesti ja vahvoin sivuvaikutuksin kuin kahvi, vaan teen tapaan pehmeästi. Syyksi on esitetty maten sisältämää teobromiinia, joka vaikuttaa verisuonia avaavasti siinä missä kofeiini yksinään supistaa suonia.
Kemialliselta koostumukseltaan ja vaikutuksiltaan mate on hyvin pitkälti teen kaltainen: matessa on samoja vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja kuin teessäkin, ja energiaa on vain nimellinen määrä. Mate soveltuu hyvin piristeeksi, seurajuomaksi, apukeinoksi laihdutukseen tai ihan vain makuelämykseksi. Mikään ylivoimainen superjuoma se ei kuitenkaan muihin haudukkeisiin verrattuna ole, joten suosittelemme lähestymään matea ennen kaikkea ainutlaatuisena elämyksenä, josta voi puhtaalla omallatunnolla pitää tai olla pitämättä.